DalEdvin

Mona Claessons hemsida


Dal-Edvin


Konstnär boende i Norberg på slutet av hans liv.

Dal-Edvin - en konstnär från Norberg

Dal-Edvin var min morfars ingifta morbror. Han bodde på Hebbegatan i Norberg, Västmanland.


 

Från Fagerstaposten 21/7 1993 En konst att kunna sluta måla…. Han är 88 år, men i ateljén på Hebbegatan är det ännu full verksamhet. Det handlar förstås om konstnären Dal-Edvin, lika känd som omtyckt efter alla år i Norberg där han också hämtar det mesta av sin inspiration och sina motiv. Nu funderar han på allvar att ta heltidspension. Fast har man målandet i blodet så är det svårt att sluta….

Norbergskonstnären Dal-Edvin är sina 88 år till trots, fortfarande full av idéer och arbetslust. Mest varje dag blir det någon eller några timmar i ateljén vid Hebbegatan. - Jag har det hör med att måla och skulptera i blodet. Det är svårt att sluta, även om synen inte längre är den bästa säger han. Dal-Edvin har varit konstnär i hela sitt liv och är en välkänd om omtyckt sådan. Därför är det mycket märkligt att han inte förrän i fjol hade en separat utställning på Abrahamsgården. Även i sommar kan Dal-Edvins konst beskådas i hemkommunen. Han medverkar nämligen med några oljor och skulpturer, vid sommarutställningen i Karbenning kyrka, bara ett "stenkast" från Dal-Edvins fritidshus. På utställningen i kyrkan är också Kersti och Lars-Göran Lannergård representerade. Att Dal-Edvin inte synts på så många utställningar tar han med upphöjt lugn. - Att ställa ut kostar bara pengar, säger han. Jag har min ateljé som utmärkt utställningslokal. Dit hittar mina kunder som främst är utifrån. Stockholmarna är väl representerade. Norbergarna har däremot varit tröga när det gäller att köpa hans konst. Men det är väl så, att det är svårt att bli erkänd och accepterad på "hemmaplan". Men Dal-Edvin sörjer vare sig uteblivna utställningar eller tröga ortsbor. - Jag har hela tiden försörjt mig på mitt skapande. Och det är väl ett bevis på att intresserade köpare hittar mig, säger han. Det är alltså mest varje dag som Dal-Edvin söker sig till sin rymliga och praktiska atelje vid Hebbegatan. Tvärs över gatan har han sin bostad. Ibland jobbar han hela dagen och då krafterna och inspirationen tryter vid staffliet, då skär han krucifix och madonnor i trä.

Jag känner mig forfarande ganska pigg, även om man börjar bli något stel i knäna. Men inte är det väl som på den tiden man tävlade i Västanfors Cykelklubb, säger 88-åringen.

Dal-Edvins föräldrar bodde en tid i USA. - Så jag är faktiskt tillverkad i Amerika, även om jag föddes i Orsa…. När Edvin var åtta år flyttade familjen till Västanfors. Och det var i den vevan han började ta sina första stapplande steg med pensel och färg. - Konstnärsådran har jag efter far, som målade en hel del på sin fritid, berättar Dal-Edvin. Så småningom hamnade han i Norberg, som han sedan blev trogen genom alla åren. Ateljén har Dal-Edvin haft på flera håll i Norberg, bland annat på Abrahamsgården.

Jag har hämtat många av mina motiv just från Norberg säger han. Speciell dragningskraft har området kring Norbergsån haft. Det är något utländskt över det hela med annat ljus och andra färger. Besöken i Spanien har också gett mig massor av inspiration och motiv, berättar Dal-Edvin.


Han berättar vidare att en period var det väldigt med stor detaljrikedom i tavlorna.

Jag gillar faktiskt dagens mera utsuddade och diffusa stil bättre, där det är fritt fram för betraktaren att tycka efter sina intryck. Nu menar Dal-Edvin att hans konstnärsbana lider mot sitt slut. Att det börjar bli dags att bli pensionär på heltid. Men så länge synen och knäna inte är sämre än idag, tror vi nog att Dal-Edvin fortsätter i sin köra ateljé ännu en tid. Och beskåda hans skapande på duk och i skulpturer kan man alltså göra i Karbennings kyrka just nu, samt i den egna ateljén.


Denna artikel är hämtad ur Fagersta posten, och pga gällande regler, så kan jag inte skriva vem som skrev artikeln.


 


 


Hans familj (från Husförhör, Orsa)


Morbror Erik Ersson 1830 i Orsa hemmansägare


Moster Kerstin Persdotter 1837 i Orsa


Far Lars Anders Andersson 1866 i Mora


Mor Kerstin Ersdotter 1870 i Orsa


Bror Anders Vilhelm 1892 i Orsa


Syster Selma 1896 Norra Amerika


Syster Maria 1897 i Norra Amerika


* Edvin 1905-03-10 Orsa


Jag vill gärna ha bilder på tavlor, krusifixer som han har gjort. Så lägger jag ut dem här på hemsidan. Tack på förhand. Skicka E-post till mig. mona.claesson@gmail.com


Se mitt fotogalleri, vad jag fått tag på hittills.